News

 • Uitzonderlijke sluiting

  24 dec. 2017

  Onze musea zullen op 25 december en 1de januari zoals op 24 en 31 december vanaf 16 uur gesloten zijn.

   

 • Nieuwe tentoonstelling

  19 okt. 2017

  Het gouden getal of de goddelijke verhouding

   

  Van 19. Oktober 2017 tot 11 Maart 2018


  Wat hebben een denappel, een zonnebloem, een voetbal, de piramide van Cheops in Egypte, het Parthenon te Athene, de Mens van Vitruvius van Leonardo da Vinci, het Pentagon te Washington en de middeleeuwse kathedralen met elkaar gemeen?  Het antwoord op die vraag luidt: het gouden getal (1,618…)! Dit begrip, dat ook wel eens de gulden snede of de goddelijke verhouding wordt genoemd, is in het menselijke lichaam en de natuur aanwezig en symboliseert volgens sommigen schoonheid en harmonie.
  Ook Plato, da Vinci, Fibonacci en Le Corbusier lieten zich inspireren door het gouden getal. Maar welke van de vele theorieën die in de literatuur en op het internet de ronde doen, zijn mathematisch correct en welke getuigen van een zeer ruime dichterlijke vrijheid?
  In samenwerking met het Maison des Mathématiques de Quaregnon besliste l’Abbaye de Stavelot onlangs om klare wijn te schenken over het gouden getal in de vorm van een nooit eerder vertoonde en unieke tentoonstelling in België! Maak stap voor stap en aan de hand van films, voorwerpen en games kennis met het gouden getal. 

   

 • Tombola

  10 jul. 2017

  De grote winnaar van onze loting van de maand oktober is Mevrouw Mezierre uit Tellin. Gefeliciteerd!